Tere. Tore, et siin oled!

Blogis anname ülevaate Arula küla tänastest tegemistest nii pildis kui sõnas.

05 detsember 2013

Valgamaa Veskitee ja Arula küla

Seoses Valgamaa veskiteega tahab ka Arula küla nähtaval olla. Arulas oli kunagi peale Meegaste tuuliku veel 5 vesiveskit: Arula, Lutsu, Paaksi, Veskioru, Lalli. Tihedad sidemed on Hellenurme vesiveskiga, sest seal on mida vaadata.
Tegime koos külarahvaga täna korrastustöid endise Madsa veski ehk Lutsu kunagise vesiveski juures. Vahepeal sadas nii tihedat lund, et mõtlesime juba suusatamise peale.
Esti proovis saega töötamist.
Käisime Madsal keha kinnitamas ja Koidu Lauri vilditud piltvaipu imetlemas.
Täname kogu meeskonda ja uute tegudeni!

 6.detsembril tuleb talvine Nigulapäev, mis on vana kalendri aegadest üks aasta pikim öö ja kotkas kukubki puuotsast alla, sest küüned väsivad pikast kinnihoidmisest ära. Siim tegi Simunapäeval sillad ja Nigul pidi sillad kinni neetima aga meil siin Arula kandis juba ammu needitud.
Inglismaal on Püha Nikolausele, rahvapärimuses tüsedale, piibuga punakuuelisele lastekaitsjale pühendatud 400 kirikut, Nikolausele pühendatud kirikute hulgast on Eestis tuntuim Tallinna Niguliste kirik. 
Nikolausega on seotud palju imesid ja legende.
Nigulapäeval tõi püha Nikolaus, mitmel pool Euroopas ka püha Martin või mardivana headele lastele pähkleid ja kooke ning andis halbadele lastele vitsa.
Hollandis  käib jõuluvana nigulapäeva laupäeval või siis nigulapäeva varahommikul, mitte jõululaupäeval nagu meil.
Huvitavat Eesti veskitest vaata siit: http://arhiiv.err.ee/vaata/ajakangas-vesiveskid